Torre de Cartellà
(Maçanet de la Selva - La Selva)

Maçanet de la Selva - Torre de Cartellà (Foto: Albert Esteves, 2011)

Maçanet de la Selva - Torre de Cartellà (Foto: Taller d'Història de Maçanet)

Maçanet de la Selva - Torre de Cartellà (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya)

Situació Camí que surt de la N-II
La nissaga dels Cartellà, una de les més antigues de Catalunya, es remunta a l'època de la Reconquesta. A Maçanet els Cartellà estan documentats de de l'any 1159, quan Ermessenda de Maçanet, que havia rebut la torre de mans del vescomtes de Cabrera, es casa amb Arnau de Cartellà. La mateixa família en va mantenir la propietat fins a mitjan segle XIX. L'any 1702, Pere de Cartellà va rebre de Felip V el títol de marquès de Cartellà. L’any 1865 la darrera marquesa de Cartellà, Josefina de Sarriera i de Copons, va morir sense descendència i llegà la finca a la beneficència, la qual la va posar a subhasta. Va ser adquirida per un hisendat lloretenc.

La casa, tot i les ampliacions modernes, conserva un gran interès històric i arquitectònic. Al marge de la torre pròpiament dita, hi destaca la capella, construïda l'any 1510 i dedicada a sant Jaume, que compta amb una magnífica façana renaixentista, impossible de veure des de l'exterior.

La casa és de propietat privada i l'interior no és visitable.