Santa Maria de Vilabertran: la creu gòtica
(Vilabertran - Alt Empordà)

Vilabertran - Església de Santa Maria, creu gòtica

Vilabertran - Església de Santa Maria, capella dels Roabertí

Vilabertran - Església de Santa Maria, capella dels Roabertí (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vilabertran - Església de Santa Maria, creu gòtica (revers)

Vilabertran - Església de Santa Maria, creu gòtica (revers) (Foto: C.Aymerich - Centre Rest. Bens Mobles de Catalunya)

Vilabertran - Església de Santa Maria, creu gòtica (anvers)

Vilabertran - Església de Santa Maria, creu gòtica (anvers) (Foto: C.Aymerich - Centre Rest. Bens Mobles de Catalunya)

Situació Carrer Abadia, 4
Al segle XIV es va afegir, al costat de la capçalera, una capella gòtica, de planta poligonal, per allotjar-hi el sepulcre dels Rocabertí. En l'actualitat 'hi pot admirar una creu gòtica de gran interès, exposada dins una vitrina de seguretat. És la creu d'orfebreria més gran de Catalunya, fa un metre d’ample per un metre seixanta d’alçada. Durant els treballs de restauració es van trobar al seu interior quatre fragments de documents dels segles XIII i XIV.

La creu té un ànima de fusta, recoberta amb plata daurada i està ornamentada amb pedres precioses. Presenta a l'anvers la imatge del Crist, amb figures més petites entre les quals la Mare de Déu i Sant Joan, i al revers l'Agnus Dei i els emblemes dels quatre evangelistes (el Tetramorf).