Palau abacial
(Vilabertran - Alt Empordà)

Vilabertran - Palau abacial (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vilabertran - Paati del palau abacial, amb el monestir al fons

Vilabertran - Paati del palau abacial, amb el monestir al fons (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vilabertran - El palau quan es feia servir de masia

Vilabertran - El palau quan es feia servir de masia (Foto: Narcís Ricart (Arxiu Fotogràfic C.E.C.), entre 1914 i 1936)

Vilabertran - El palau quan es feia servir de masia (Foto: Antoni Gallardo, Arxiu Fotogràfic C.E.C., 1919)

Situació Plaça del Monestir
Palau gòtic construït al costat del monestir entre els anys 1410 i 1424, a l'època de l'abat Girgós. No es degué enllestir del tot perquè se sap que les obres continuaven el 1448, en temps de l'abat Nadal, que aquell any va contractar amb Bartomeu Barrera, fuster i Bartomeu Mas, mestre de cases, el sostre i coberta, l'enrajolat i les finestres de la sala major*.

Després de la desamortització, el palau es va utilitzar com a masia, coneguda amb el nom de Can Cigró.

El palau està considerat un de les obres més importants del gòtic residencial català del segle XV. Consta de tres cossos d'edifici que juntament el monestir tanquen un pati interior. La façana principal té portal adovellat amb una gran fornícula al damunt on hi ha una imatge de l'època. La sala principal s'obre amb cinc finestres coronelles, dues de biforades i tres de triforades. A una cantonada hi ha una torre coronada amb merlets.

*Algunes referències documentals sobre la canònica i la col·legiata de Vilabertran (Josep M. Marquès - Annals Empordanesos)