Monestir de Santa Maria de Lladó
(Lladó - Alt Empordà)

Lladó - Monestir de Santa Maria

Lladó - Monestir de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2011)

Lladó - Monestir de Santa Maria, capitell procedent del claustre reaprofitat com a pica beneitera

Situació Plaça Major
La canònica agustiniana de Santa Maria de Lladó va ser fundada l'any 1089. Un segle després es va construir l'església i al llarg dels segles XIII i XIV el monestir va anar ampliant les seves possessions i va acollir les despulles de sant Lambert, fet que va originar un augment dl pelegrinatge. El monestir va entrar en decadència al segle XV fins a la seva secularització l'any 1592. L'església va passar a tenir la condició de col·legiata fins que la comunitat va extingir-se l'any 1851.

A més de l'església, s'ha conservat la casa prioral, part de l'antic claustre i altres dependències monacals. Una d'elles és la sala capitular, antigament església de Sant Joan. A l'interior de l'església es conserven diversos capitells, reutilitzats, procedents del claustre.