Castell de Vilobí
(Vilobí d'Onyar - La Selva)

Vilobí d'Onyar - Castell (Foto: Albert Esteves, 2012)

Vilobí d'Onyar - Castell, porta antiga

Vilobí d'Onyar - Castell, porta antiga (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Carrer del Castell / Carrer Clau, 5
Situat dins del nucli urbà, al costat de l'església, està documentat des de l'any 1241 (castro Villabino) tot i que la seva construcció degué ser anterior (els senyors de Vilobí són esmentats al segle XII). Va pertànyer a diverses famílies al llarg dels segles (els Sanmartí, els Cruïlles i els Sarriera-Sitjà) L'any 1872 va ser adquirit per Pere Madrenys, enriquit a Cuba, el qual va encarregar la reforma historicista de la façana principal que li va atorgar el seu aspecte actual.

L'edifici és un gran casal de planta quadrada, amb torres cantoneres atalussades, que estava envoltat d'un fossat. Tenia una capella que es va enderrocar al segle XVIII per l'ampliació de l'església parroquial. Tot i que les actuals obertures no són les originals, s'hi ho és l'estructura i l'aparell dels murs, fet amb carrers petits disposats en filades regulars i abundant morter. L'any 1875 es va reformar la façana principal amb un nou cos flanquejat per dues torres emmerletades.

Actualment està habitat i és propietat privada.