Ermita de Sant Llop de Sant Dalmai
(Vilobí d'Onyar - La Selva)

Vilobí d'Onyar - Sant Llop

Vilobí d'Onyar - Sant Llop (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Camí que surt de Sant Dalmai, des de l'església
Necessita intervenció urgent
La petita capella de Sant Llop, prop del poble de Sant Dalmai, es troba dalt del volcà de la Crosa, mig enrunada, envaïda per la boscúria que gairebé l'amaga, i voltada d'un fossat que en dificulta l'accés. Sabem que l'any 1279 era possessió del castell de Brunyola.

És un edifici d'una nau, capçada amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada, la qual cosa fa pensar en una datació cap a la fi del segle XII o del segle XIII. L'aparell és força irregular, fet amb pedres i reble. A la fi del segle XIX va servir de torre de telegrafia militar, per això es va sobrealçar l'espadanya amb maons i es va defensar amb el fossat i els talussos.