Castell de Brunyola
(Brunyola - La Selva)

Brunyola - Castell

Brunyola - Castell

Brunyola - Castell

Situació Plaça de Brunyola
Documentat des de l'any 1106, quan va ser cedit pel comte de Barcelona al vescomte Guerau Ponç de Cabrera. Al segle XII pertanyia als Vilademany fins que al 1293 va passar a la Pia Almoina de Girona. El terratrèmol de 1427 el va afectar greument. Refet de nou, va tenir funcions defensives fins després de les guerres carlines. Posteriorment es va fer servir com a masia.

Tot i el seu origen romànic, el que podem contemplar del castell és obre del segle XV. Té planta quadrada, amb torres als angles, una de les quals va ser aprofitada com a campanar de l'església. Amb tot, es conserven trams de mur d'opus spicatum, molt més antics. la façana més ben conservada és la de tramuntana, on hi ha el portal adovellat i finestres gòtiques. Ha estat restaurat modernament i ara allotja l'Ajuntament.