Central de Gas (L'Energia)
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Central de Gas (L'Energia) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2012)

TipusMuseu
AutorJuli Batllevell Arús
Situació Plaça del Gas, 8
Central elèctrica de tipus combinat que consistia en una fàbrica de gas i una central elèctrica que feia servir motors de gas. Va ser promoguda per Joan Brujas i es coneixia popularment com L'Energia. L'edifici, que acollia la maquinària i les oficines, va ser projectat per Juli Batllevell, un arquitecte que va col·laborar amb Gaudí i que, en aquella època, practicava un estil plenament modernista, tot i que molt personal.

L'any 2009 va ser rehabilitat i ampliat amb un nou edifici annex, on va estar ubicat el Museu del Gas, entre 2009 i 2018, juntament amb la seu de la Fundació Gas Natural Fenosa. L'ampliació i reforma va ser projectada per l'arquitecte Dani Freixes.