Ermita de Sant Amanç
(Anglès - La Selva)

Anglès - Ermita de Sant Amanç

Anglès - Ermita de Sant Amanç (Foto: Albert Esteves, 2012)

Anglès - Ermita de Sant Amanç (Foto: M. Serrano - Patrimoni Gencat, 2005)

Situació Camí que surt de la ctra de Santa Coloma, km 36,5
Està documentada des de l'any 1019, tot i que l'any 860 s'esmenta una església al terme d'anglès que podria ser aquesta. D'estil romànic, l'edifici té una estructura complexa, amb l'absis perpendicular a la nau, la qual està coberta amb una volta lleugerament apuntada. Alguns autors han apuntat que aquesta estranya disposició de l'absis fos deguda al fet de ser inicialment una ala d'un transsepte que no es va arribar a enllestir. Al mur meridional hi ha la porta d'entrada, adovellada i amb un escut a la clau, i al capdamunt un campanar d'espadanya de dos ulls. A l'interior de l'absis hi ha restes de pintures i al seu costat hi ha una petita sagristia on s'hi llegeix la data de 1769. Una associació privada s'està encarregant de la restauració.