Església de la Mare de Déu de Sales
(La Cellera de Ter - La Selva)

La Cellera de Ter - Església parroquial, sepulcre de Galceran d'Olmera

La Cellera de Ter - Església parroquial, sepulcre de Galceran d'Olmera (Foto: Albert Esteves, 2012)

La Cellera de Ter - Església parroquial, làpida medieval

La Cellera de Ter - Església parroquial, làpida medieval (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Plaça de l'Església
L'església està documentada des del segle IX i des de 1080 com a parròquia, de la qual depenia el terme d'Anglès. L'edifici actual té el seu origen al segle XII, tot i que d'aquell primer temple romànic només en resta un pany de paret i la base del campanar. L'església va adquirir el seu aspecte actual entre 1627 i 1645, quan es va canviar l'orientació de la nau, que és ampla i curta, coberta amb volta apuntada, i es va construir l'absis i la torre de les Bruixes, la qual forma una mena d'absidiola. La façana és típicament barroca, amb porxo davant la porta, del segle XVIII. El 1855 es va construir la capella de la Immaculada, al costat del campanar.

A l'interior de l'església, just en entrar, es conserva un sepulcre funerari de 1348 i encastada en un mur lateral, la làpida commemorativa de Galceran Olmera (1597). El vitrall de la façana és obra de Domènec Fita (1977) i el retaule major, neogòtic, està presidit per una imatge de la Mare de Déu, obra de J.M.Bohigas, de 1956.