Can Gasull
(Amer - La Selva)

Amer - Can Gasull, escut (Foto: Josep Soler Aguilar)

Amer - Can Gasull, pou

Amer - Can Gasull, pou (Foto: Josep Soler Aguilar)

Amer - Can Gasull, finestra desapareguda

Amer - Can Gasull, finestra desapareguda (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1915)

Amer - Can Gasull, finestra desapareguda (Foto: Joan Vidal - Arxiu CEC, c1934)

Amer - Can Gasull, finestra desapareguda (Foto: enviada per Josep Soler Aguilar)

Amer - Can Gasull, finestres desaparegudes

Amer - Can Gasull, finestres desaparegudes (Foto: enviada per Josep Soler Aguilar)

Amer - Can Gasull, família al costat del pou

Amer - Can Gasull, família al costat del pou (Foto: enviada per Josep Soler Aguilar)

Situació Plaça del Monestir, 3 / Carrer Sant Benet
Correspon a un dels antics edificis del Monestir d'Amer, concretament era la infermeria, amb façana a la plaça i al carrer de Sant Benet. Conserva alguna finestra antiga però les façanes estan molt deteriorades. La casa posseïa un dels finestrals renaixentistes més interessants de l'arquitectura civil catalana, especialment pel seu valor iconogràfic, amb temàtica vinculada a les epidèmies de pesta. Lamentablement, aquesta finestra i una altra de tipus conopial, van ser venudes per l'antic propietari i, segons se'ns ha informat, actualment es troben a la seu de l'Opus Dei a Torreciudad.

Josep Vicens-i-Planagumà ens aporta la següent informació addicional:
Conec la senyora que surt fotografiada a la finestra desapareguda de Can Gasull d’Amer. Es deia Maria Carreras i Riera i va néixer en aquesta casa, filla del poeta i metge Joaquim Carreras i Carreras i de l’Anna Riera. A la seva casa també hi havia una important biblioteca malauradament també desapareguda junt amb les dues finestres que s’esmenten. La fotografia va ser feta pel també metge Josep Salvany, amic i company d’estudis del pare de la dona fotografiada, i és per aquest motiu que en coneixia la finestra, ja que la finestra no donava pas a cap dels carrers, ans al jardí enlairat, i no era pas fàcilment visible.

Josep Soler Aguilar ens aporta la següent informació addicional:
L'any 1950 (jo tenia 2 anys) vàrem anar a viure a Can Gasull d'Amer, fins el 1955. De petit m'impressionaven molt les figures del finestral que representava escenes de la pesta (esquelets, morts,...). Aquest finestral es trobava tot just sortint a la terrassa a mà dreta, darrere el pou. Us adjunto una foto familiar feta l'any 1952 (jo soc el nen amb pantalons curts) en la qual no es veu el dibuix però si el muntant vertical de l'esquerra fet amb carreus de pedra arenisca. Havia tingut alguna foto on es veia be el detall, però amb els anys s’ha extraviat. L'altre finestral (en realitat portal) corresponia a la meva habitació. Estava a la part nord de la terrassa. La seva localització es veu en la primera foto que teniu a la web, sota la parra. Fa uns anys un company em va confirmar que havia vist els dos finestrals col.locats a Torre Ciudad, seu de l'Opus Dei a Huesca. Jo ja ho sabia però ell m'ho va confirmar. Us adjunto també unes fotos dels dos finestrals que apareixen al llibre "Amer" de Jaume Marques Casanovas, editat el 1958 i una del pou i el finestral en el seu estat actual, així com una altra de l’escut de l’abat Margarit que encara hi roman formant part d’un muret.