Sant Quirze de Colera: l'església
(Rabós - Alt Empordà)

Rabós - Sant Quirze de Colera, absis central (Foto: Albert Esteves, 2012)

Rabós - Sant Quirze de Colera, restes de l'antic temple

Rabós - Sant Quirze de Colera, restes de l'antic temple (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Camí de Sant Quirze, des de Rabós
Construïda cap a la meitat del segle XI sobre l'estructura de l'església fundacional del segle X. D'aquest primitiu temple en resta una part dels murs perimetrals, amb filades d'opus spicatum. L'església actual té planta basilical, amb tres naus i transsepte, i una capçalera formada per un absis central i dos absis laterals, tots tres semicirculars i amb decoració llombarda. La nau central i el transsepte estan coberts amb volta de canó mentre que les laterals i els absis ho estan amb volta de quart d'esfera. Les naus estan separades per mitjà de pilars amb planta de creu. Entre l'absis central i un dels absis laterals es va construir amb posterioritat una capella, coberta amb volta apuntada. La façana principal, on hi ha una de les tres portes i tres finestres de doble esqueixada, està coronada amb un campanar d'espadanya de quatre ulls.