Monestir de Sant Quirze de Colera
(Rabós - Alt Empordà)

Rabós - Sant Quirze de Colera

Rabós - Sant Quirze de Colera (Foto: Albert Esteves, 2012)

Rabós - Sant Quirze de Colera, casa de l'Abat

Rabós - Sant Quirze de Colera, casa de l'Abat (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1918)

Situació Camí de Sant Quirze, des de Rabós
La fundació del monestir de Sant Quirze o Sant Quirc de Colera cal remuntar-la al segle IX tot i que l'any 1123 es produí una nova consagració. Durant els segles següents va rebre importants donacions i va consolidar uns amplis dominis senyorials per l'Albera, Peralada i el Rosselló. Cap al segle XV comença la decadència del cenobi, que s'intensifica al segle següent. A la fi del segle XII ja és en estat ruïnós. Desamortitzat l'any 1835, va a passar a mans privades i es va fer servir com a estable. El conjunt va ser restaurat a començament dels anys vuitanta.

El conjunt està format per l'església, el claustre, les dependències monàstiques i una torre de defensa.