Església de Sant Julià de Rabós
(Rabós - Alt Empordà)

Rabós - Restes antigues darrera l'absis

Rabós - Restes antigues darrera l'absis (Foto: Albert Esteves, 2012)

Rabós - Sant Julià

Rabós - Sant Julià (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1918)

Situació Plaça de l'Església
Documentada des del segle IX (tot i que el document podria ser una falsificació del segle XIII). La primera església estava situada sota el temple actual, on encara s'hi poden veure alguns vestigis. L'edifici actual és de l'any 1313, tal com es pot llegir a la llinda de la porta, però respon encara a la tradició romànica. Està situat a la part més alta del poble. Consta d'una sola nau, capçada amb un absis semicircular precedit d'un doble arc triomfal i coberta amb volta de canó apuntada. Als murs laterals hi ha capelles encastades. El portal presenta un arc de punt rosó adovellat, amb guardapols, i una gran llinda monolítica on, a més de la data hi ha uns relleus amb l'Anyell de Déu flanquejat per dos lleons rampants.

Cap a la fi del segle XIV, el temple va ser sobrealçat i fortificat, reforma que li va atorgar un aire de castell, especialment a la part de l'absis, emmerletat, i al campanar d'espadanya, on s'hi pot veure una corsera.