Sant Romà de Delfià
(Rabós - Alt Empordà)

Rabós - Sant Romà de Delfià (Foto: Albert Esteves)

Rabós - Can Canonges, prop de Sant Romà

Rabós - Can Canonges, prop de Sant Romà (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Camí que surt del nucli de Delfià
InterèsEspecial interès Interessant
Està situada al costat de Can Nouviles, a uns 300 m del petit nucli de Delfià. Aquest lloc està documentat des del segle X tot i que l'església no s'esmenta fins al segle XIII. Inicialment consta com a parroquial i posteriorment va ser sufragània de Santa Eulàlia de Noves (Garriguella).

És una església romànica de nau única, de planta rectangular, capçada amb un absis semicircular lleugerament més estret que la nau. Està coberta amb una volta de canó fruit d'una reforma tardana. La porta està situada a la façana de migdia i està formada per dos arcs de mig punt degradats. Hi ha tres finestres originals, situades a l'absis, a la façana de migdia i al frontis. Damunt d'aquesta es dreça el campanar d'espadanya, de dos ulls.

L'aparell, poc visible perquè una bona part està coberta d'arrebossat, és fet amb filades regulars de carreus poc treballats, amb barreja de granit i pedra calcària. Presenta algunes semblances amb l'església de Santa Maria de Colera i, com ella, no presenta decoració llombarda. Degué ser construïda cap a mitjan segle XII.

Poc abans d'arribar a l'església, al costat del camí, hi ha la masia de Can Canonges, en estat ruïnós.