Sant Martí de Baussitges
(Espolla - Alt Empordà)

Espolla - Sant Martí de Baussitges (Foto: Carles Aguilar - Patrimoni Gencat, 2009)

Espolla - Sant Martí de Baussitges (Foto: Arxiu del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera)

Espolla - Sant Martí de Baussitges, planta

Situació L'Albera, sota els colls de la Maçana i la Carbassera
Antiga església parroquial del veïnat de Baussitges, format per un grapat de masies esparses a les terres altes de l'Albera. Es troba aïllada, en un territori pràcticament deshabitat.

Va ser consagrada l'any 946 i la major part d'especialistes la consideren coetània de la data de fundació o anterior. En tot cas, és un magnífic exemple d'església pre-romànica que s'ha conservat gairebé inalterat fins als nostres dies. Té una sola nau capçada a llevant per un absis trapezial més estret i més baix que la nau, tots dos coberts amb volta de canó. la nau és dividida en dos trams per un arc toral. La porta, d'arc rebaixat, és a la façana de migdia. A la façana de ponent hi ha un campanar d'espadanya, de dos ulls. L'aparell és fet amb pedra mitjana, en brut o simplement escantonada, lligada amb morter de calç. Ha estat restaurada modernament.