Dolmen Mas Girarols
(Espolla - Alt Empordà)

PeríodePrehistòria
Situació Carretera d'Espolla a Banyuls de la Marenda
Es tracta, de fet, de dos dòlmens situats molt a prop del mas que els dóna nom.

Dolmen Mas Girarols I:
Les seves lloses són de pissarra i és bastit en terreny de forta pendent. Es tracta d' un sepulcre megalític d' inhumació restringida. Presenta una cambra trapezoïdal i corredor amb testimonis visibles de paret seca. Conserva la porta que tancava la cambra. Va ser identificat per Josep Mallart i Joan Salvatella l'any 1920. L' any 1923 va ser excavat per Pere Bosch i Gimpera el qual només hi va trobar fragments insignificants de terrissa. Ha estat excavat modernament per Josep Tarrús, Júlia Chinchilla i altres i restaurat recentment, que ha servit per tornar a posar la coberta al seu lloc. Època: Vers el 3.200-2700 a.C.

Dolmen Mas Girarols II:
Les seves lloses són de pissarra i és bastit en terreny de forta pendent. Es tracta d'un sepulcre megalític d'inhumació restringida. Presenta una cambra possiblement trapezoïdal i un corredor actualment desaparegut. El monument va ser emmascarat al convertir-lo en una petita cabana. Queden només la capçalera, part de la llosa lateral nord i potser la lateral de migdia. La probable coberta de la cambra està caiguda al costat de llevant i presenta diverses cassoletes i solcs corbats insculpits, a més d'una incisió moderna. Va ser identificat per membres del GESEART l'any 1986. Època: Vers el 3200-2700 a. C.

Informació extreta de Viquipèdia