Església de Santa Àgata
(Capmany - Alt Empordà)

Capmany - Església de Santa Àgata

Capmany - Església de Santa Àgata (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Plaça del Fort
InterèsEspecial interès Interessant
L'església de Campmany o Capmany (Campo Magno o Capite Magno) està documentada des del segle XI. La construcció que ara podem admirar és, però, més tardana, dels segles XII-XIII i les obres de fortificació, que van sobrealçar la nau i van afegir una torre de defensa damunt de l'absis, del XIV.

El temple, integrat dins el recinte murat, consta d'una sola nau coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. La porta és a la façana de migdia i mostra tres arcs degradats que descriuen un timpà transformat posteriorment en finestra. Els batents de la porta conserven la ferramenta antiga, en molt bon estat. Exteriorment no presenta cap altra decoració que un fris en dents de serra sota la cornisa de l'absis, el qual només es veu en un petit tram en haver-se construït adossada la casa-pont. A la façana de ponent hi el campanar d'espadanya amb quatre obertures. La teulada li va ser afegida en la restauració de l'any 1982, dirigida per Joan M. Ribot, que també va eliminar el sobrealçat de la nau.