Basílica de Santa Maria: pica baptismal
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

astelló d´Empúries - Pica baptismal

astelló d´Empúries - Pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2012)

astelló d´Empúries - Pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 1
Al costat de la porta d'entrada de la basílica hi ha una pica baptismal doble, considerada una de les més importants de Catalunya per la seva raresa, l'ornamentació i el bon estat de conservació. Tradicionalment s'ha considerat procedent de l'antiga església romànica, consagrada el 1064. Tanmateix, la descoberta recent d'un contracte de l'any 1310 entre un picapedrer figuerenc, Arnau Font, i tres clergues de l'església, amb l'encàrrec de construir una pica baptismal, amb un recipient gran i un de més petit adjacent, fan pensar que es tracta d'aquesta pica, malgrat la seva aparença romànica.

Es tracta, de fet, de dues piques, una de grossa i una altra de més petita que penja de la primera, tallades totes dues en un únic bloc de pedra. Estan decorades amb uns frisos d'arquets amb petits capitells i columnetes sobre una base seguida. Fina ara es pensava que la pica grossa estava destinada als adults (fins al segle XIII es practicava el baptisme per immersió) i la petita era pels infants. Estudis més moderns indiquen que, realment, la pica més gran servia per beneir l'aigua que després es feia servir a les piques més petites, utilitzades tant per infants com per adults.

Les tapes de fusta van ser recobertes de cuir l'any 1573.