Creu de terme
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d'Empúries - Creu de terme (Foto: Eduard Royo -Fons fotogràfic del C.E.C.-)

Castelló d'Empúries - Creu de terme (Foto: Albert Bastares "Les Creus al Vent", 1916)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça Mossèn Cinto Verdaguer
Situada originalment als afores del poble, en un lloc incert, va ser traslladada al segle XIX al cementiri, per això se la coneix com la Creu del Fossar. L'any 1963 va ser ressituada a la plaça, davant l'església. Tot i que ha calgut restaurar-la i substituir alguna peça (com la que enllaça el nus amb la creu), constitueix una de les creus gòtiques originals més notables del país.

Com és habitual, mostra a l'anvers de la creu la imatge del Crist crucificat, amb la Verge i sant Joan als extrems, el pelicà, símbol eucarístic, a dalt, i la resurrecció d’Adam, símbol de redempció, als peus. Al revers, hi ha la Mare de Déu amb el Fill, amb el Tetramorf (els símbols dels evangelistes). Al nus octogonal, sota petits dossers gòtics, hi ha imatges dels apòstols.