Antic convent de Sant Domènec (Palau Comtal)
(Castelló d'Empúries - Alt Empordà)

Castelló d'Empúries - Antic convent de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2012)

Castelló d'Empúries - Antic convent de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2008)

Castelló d'Empúries - Antic convent de Sant Domènec (Foto: Alberto González Rovira, 2013)

Situació Plaça del Joc de la Pilota
InterèsEspecial interès Interessant
El primer convent va ser fundat l'any 1317 extramurs. Alguns anys després es va alçar el Palau Comtal, que l'any 1402 va ser llegat als frares dominics. L'any 1698 l'orde va decidir construir un nou convent a l'indret on hi havia el palau, del qual potser se'n va aprofitar alguna estructura. Les obres es van allargar fins ben entrat el segle XVIII. Des de 1987 és la seu de l'Ajuntament.

El conjunt, de grans proporcions, està format per l'església i les dependències conventuals repartides al voltant d'un gran claustre de planta trapezial. L'església té tres naus, un creuer cobert amb cúpula semiesfèrica i un transsepte cobert amb voltes de creueria que podria correspondre a la capella de l'antic palau. La façana està feta amb carreus de pedra i té una notable portada barroca amb la fornícula flanquejada per pilastres i capçada amb un segon frontó i relleus al·lusius a l'orde.

Pel que fa al claustre, està envoltat de tres crugies on hi havia les dependències dels frares. Aquestes estan situades sobre les galeries porticades, amb grans arcs de mig punt cobertes amb voltes d'aresta de maó pla i llunetes.

Exposades en una de les galeries es poden contemplar
diversos capitells utilitzats com a rebliment en la construcció del convent.