Castell d'en Baró
(Vilobí del Penedès - Alt Penedès)

Vilobí del Penedès - Castell d´en Baró (Foto: Albert Esteves, 2012)

ilobí del Penedès - Castell d´en Baró (7)

ilobí del Penedès - Castell d´en Baró (7) (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Plaça del Jardí, 1
L'origen llunyà del castell de Vilobí, situat al punt més alt del sector aturonat del poble, es pot remuntar a l'època medieval i era el lloc on residien els barons de la quadra de Vilobí, feudataris dels senyors de Sant Martí Sarroca. Posteriorment va passar a mans de la Pia Almoina, depenent del capítol catedralici de Barcelona. Està construït damunt la mateixa roca, ben visible a la part baixa dels murs més antics.

L'edifici actual, molt modificat, degué ser refet o molt reformat al llarg dels segles XVI i XVII. A l'interior de la casa es conserven algunes portes gòtiques i a una finestra exterior, ara tapiada, s'hi pot llegir la data de 1692. A començament del segle XX es trobava en estat ruïnós. Cap a aquella època va ser ocupat per la família Santacana, dedicada a l'ofici dels teixits, per la qual cosa es coneix encara com Cal Teixidor. La família hi va fer diverses reformes i va enderrocar la part més alta que es trobava en molt mal estat. actualment presenta una tanca exterior que descriu un petit pati. La porta, adovellada, és a la façana de llevant.