Poblat d'Olèrdola - Sitges, pedrera i habitatges
(Olèrdola - Alt Penedès)

Olèrdola - Sitja (Foto: Albert Esteves, 2012)

Olèrdola - Sitges

Olèrdola - Sitges (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Castell d'Olèrdola (Ctra. BV-2443)
Cap a la segona meitat del segle I, amb la pax romana, el recinte fortificat d'Olèrdola va ser abandonat i no es va tornar a ocupar fins gairebé un mil·lenni després, a l'edat mitjana, a l'època del repoblament del Penedès després de l'ocupació musulmana. El document més antic és del segle X i ja és anomenada urbs, és a dir, ciutat.

El poblat medieval va viure el seu període més puixant durant els segles X i XI. D'aquella època s'han conservat moltes estructures llaurades al rocam. Les més característiques són les sitges on s'emmagatzemava el gra. Cada casa en tenia una. També es poden veure les restes de l'antiga pedrera utilitzada en època medieval, d'origen romà, i el sector on es premsava el raïm i on hi havia el celler.