Església de Sant Pere
(Sant Pere Pescador - Alt Empordà)

Sant Pere Pescador - Església (Foto: Albert Esteves, 2012)

Sant Pere Pescador - Vestigis de l'església romànica

Sant Pere Pescador - Vestigis de l'església romànica (Foto: Albert Esteves, 2012)

AutorFrancesc Pujol, Narcís Turró
Situació Plaça de l'Església
L'església de Sant Pere de Militiano està documentada des de l'any 913. L'edifici actual, situat al mateix indret de la primitiva església romànica, va ser construït entre 1682 i 1690. Per fer-lo es va aprofitar la fàbrica de l'església vella, de la qual en podem veure una part dels fonaments de l'absis als peus del mur de tramuntana. Va ser restaurada l'any 1823 i de nou el 1989-92.

És un edifici de nau única, amb absis poligonal i capelles laterals, coberta amb volta de canó amb llunetes. La façana principal, amb el campanar de torre, s'obre amb un portal de llinda recta, flanquejat per dues columnes amb capitell derivat del corinti, les quals donen suport a un entaulament amb dos segments de cercle enmig dels quals hi ha la fornícula amb la imatge del sant i un escut molt desgastat al seu damunt.