Santa Maria de l'Hospital
(Olesa de Bonesvalls - Alt Penedès)

Olesa de Bonesvalls - Santa Maria de l'Hospital

Olesa de Bonesvalls - Santa Maria de l'Hospital (Foto: Albert Esteves, 2023)

Olesa de Bonesvalls - Santa Maria de l'Hospital (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Olesa de Bonesvalls - Santa Maria de l'Hospital (Foto: Albert Esteves, 2012)

Olesa de Bonesvalls - Santa Maria de l'Hospital (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya, 1917)

Olesa de Bonesvalls - Santa Maria de l'Hospital. Postal antiga

Situació Barri de l'Hospital, al peu de la crtra. BV-2411
InterèsEspecial interès Interessant
L'església de l'Hospital de Cervelló va ser iniciada conjuntament amb l'hospital, cap a la fi del segle XIII. A aquella època hi pertany el campanar, mentre que la nau degué ser enllestida al segle següent. Va ser molt modificada durant la segona meitat del segle XVII, quan es va eliminar l'absis per allargar la nau i se'n va invertir el sentit.

És un temple de nau única, amb absis carrat, oberta amb una porta adovellada d'arc de mig punt, damunt la qual hi ha un relleu amb una creu patent de pedra. Damunt del teulat, a la capçalera, hi ha una creu gòtica, amb quatre semicercles, situada anteriorment damunt la porta del recinte murat. El presbiteri està cobert amb volta nervada, igual que la sagristia, separat de la resta de la nau un arc de mig punt.

L'any 1809 es va substituir l'antic altar per un altre, originalment ubicat a l'Hospital de Sant Sever del carrer de la Palla de Barcelona, que des de 1685 romania a l'església romànica d'Olesa. Afortunadament, va ser retirat l'any 1929 i portat al Museu Diocesà, salvat així de la destrossa que va patir l'església l'any 1936.

L'església va ser restaurada l'any 1953 sota la direcció de l'arquitecte Puig Boada.