Església de Sant Joan Baptista
(Olesa de Bonesvalls - Alt Penedès)

Olesa de Bonesvalls -  Església de Sant Joan Baptista

Olesa de Bonsevalls - Rectoria

Olesa de Bonsevalls - Rectoria (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorJoan Catllar, m.o.
Situació Plaça de l'Església
Església d'origen romànic, documentada l'any 1183. A causa de les seves dimensions insuficients, va haver de construir-se un nou temple, l'any 1776. Va dirigir les obres el mestre de cases de Vilafranca, Joan Catllar. En la reconstrucció es va aprofitar un mur del temple antic, concretament el mur de migdia, que donava al fossar. El campanar es va enllestir el 1808. Com gairebé totes les esglésies del país, va ser saquejada l'any 1936, però l'acció d'un veí del poble va permetre salvar l'arxiu i els set retaules, alguns d'ells del segle XVI.

És un edifici de nau única coberta amb volta de canó amb llunetes i capçalera recta amb dues grans petxines i volta de quart d'esfera a l'interior. Té tres capelles laterals a cada costat. Als peus de l'església hi ha el cor, amb balustrada de fusta. Al costat esquerre de la façana hi ha el campanar de torre, de planta quadrada. La façana principal, orientada a llevant, s'obre amb portal d'arc rebaixat, una rosassa i un ull de bou. A l'interior es conserva una pila baptismal del segle XVI. Adossades a l'església hi ha la sagristia i la rectoria, aquesta construïda l'any 1944, després que l'antiga quedés destruïda l'any 1936.

En època contemporània es va instal·lar al capdamunt del campanar la imatge d'un àngel que assenyala el camí de l'Hospital.