Portada romànica de l'església de Sant Pere
(Sant Pere de Riudebitlles - Alt Penedès)

Sant Pere de Riudebitlles - Portada romànica de Sant Pere

Sant Pere de Riudebitlles - Portada romànica de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2012)

Sant Pere de Riudebitlles - Portada romànica de Sant Pere, detall

Situació Plaça de l'Església
De l'antiga església romànica només es va aprofitar la portalada., formada per dues arquivoltes que descansen sobre columnes amb capitells i un guardapols exterior amb decoració de palmetes. És remarcable la imposta amb escaquejat que separa la línia dels capitells amb els arcs.

Pel que fa a la decoració escultòrica cal dir que els capitells (un dels quals, del brancal esquerre, va ser refet l'any 1909) són una derivació del tipus corinti. Al costat de cada capitell hi ha un relleu amb motius geomètrics i d'animals. Al coronament de la façana hi veiem un relleu amb la imatge de sant Pere i, al seu damunt, un agnus dei.

Segons els experts aquesta portada és una obra romànica tardana, de la segona meitat del segle XIII.