Basílica de Santa Maria. Portada principal
(Vilafranca del Penedès | Vila - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Lluc (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Pau

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Pau (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. San Antoni de Pàdua

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. San Antoni de Pàdua (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Francesc d'Assís

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Francesc d'Assís (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Pere

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Joan Evangelista

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. Sant Joan Evangelista (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. El profeta Isaïes

Vilafranca del Penedès - Basílica de Santa Maria. Portada. El profeta Isaïes (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorAugust Font Carreras / Santiago Güell Grau
Situació Plaça de Jaume I
Com es pot observar a la fotografia antiga, la façana de la basílica no va quedar acabada tal com havia estat previst. Només la part més baixa de la portalada, del segle XV, deixava intuir la planificació gòtica d'aquesta. Al segle XVI es va afegir una llotja renaixentista que l'atorgava una imatge estranya, lluny de la monumentalitat de les grans catedrals gòtiques.

L'any 1903 es va decidir resoldre aquesta carència amb la construcció d'una nova portalada seguint estrictament les pautes gòtiques, tal com s'havia fet poc abans a la catedral de Barcelona, i l'esquema compositiu de l'obra original. També es va aprofitar per esculpir la rosassa, coronar les torres laterals i rematar adequadament la cornisa. El resultat és força convincent.

Les escultures de les fornícules, quatre per costat, són obra de l'escultor Rafael Atché i representen, d'una banda, el profeta Isaïes, sant Joan Evangelista, sant Pere i sant Francesc d'Assís; i de l'altra, sant Antoni de Pàdua, sant Pau, sant Lluc i el profeta Jeremies. Al timpà veiem un relleu amb la coronació de la Mare de Déu, obra d'Eduard Batiste Alentorn.