Monument a Manuel Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Monument a Milà i Fontanals

TipusArt Públic
EstilEclecticisme
AutorEnric Monserdà i Vidal / Eusebi Arnau (escultures) / Manuel Fuxà (bust)
Situació Rambla de Sant Francesc,
Per a la realització del monument a Manuel Milà i Fontanals es va convocar un concurs que va ser guanyat per Enric Monserdà, amb escultures d'Eusebi Arnau i el bust de Manuel Fuxà. La primera pedra es va col·locar l'any 1908 però no es va poder inaugurar fins l'any 1912.

El monument està centrat per una gran columna jònica damunt la qual s'alça l'Àngel de la Bellesa. A sota, coronant el bust, hi ha les figures en bronze d'una pubilla i un guerrer, amb sengles instruments musicals, que representen la poesia popular i la poesia heroica. A la part posterior hi ha una làpida amb els títols de les obres més remarcables de Milà.

Manuel Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès, 1818 - 1884), filòleg i estudiós de la poesia popular, va ser una de les figures claus de la Renaixença catalana.