Convent de Sant Francesc. Antic Hospital
(Vilafranca del Penedès | Vila - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc (Foto: Albert Esteves, 2012)

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc, façana moderna

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc, façana moderna (Foto: Albert Esteves, 2012)

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc (Foto: Alberto González Rovira, 2018)

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1913)

Situació Sant Pere, 3
El Convent dels Franciscans va ser fundat a mitjan segle XIII i va ser un dels grans monestirs d'aquest orde a Catalunya. Va servir de lloc de reunió de les Corts de Catalunya durant els anys 1448, 1490, 1501, 1520 i 1558. Es va mantenir actiu fins a l'exclaustració al segle XIX. Del convent en resta l'església, el claustre i l'antic hospital.

D'aquest darrer en destaca la façana antiga, feta amb carreus de pedra, on podem veure un portal adovellat, convertit en finestra i altres finestrals rectangulars, un d'ells amb guardapols motllurat i els del pis superior amb escuts damunt la llinda. Hi ha també una fornícula amb una imatge escapçada i un dosser d'arc conopial i traceria gòtica. Són remarcables també les gàrgoles amb formes d'animals. A la llinda d'una finestra lateral hi ha la data de 1628.

Des de mitjan segle XIX es fan diverses reformes, una l'any 1866 dirigida per Modest Fossas Pi, una altra l'any 1892, amb projecte d'August Font Carreras, i també l'any 1900 dirigida per Santiago Güell Grau.