Santa Maria del Pi. Capella de Sant Miquel
(Barcelona | El Pi - Barcelonès)

Barcelona - Església de Santa Maria del Pi. Capella de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església de Santa Maria del Pi: Capella de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2012)

AutorSalvador Gurri Coromines
Situació Església del Pi
Una de les capelles més destacables de l'església de Santa Maria del Pi és la que va consagrar l'any 1456 el Gremi de Tenders Revenedors, dedicada al seu patró, sant Miquel. D'aquesta capella procedeix el retaule gòtic dels Tenders Revenedors dedicat a l’aparició de Sant Miquel Arcàngel davant el castell de Sant'Angelo i actualment dipositada al MNAC. És una obra atribuïda a Jaume Huguet realitzada cap als anys 1455-1460.

L'obra que podem contemplar actualment és de l'any 1798 i és una de les primeres capelles neoclàssiques barcelonines, feta amb marbre de Carrara i de Tarragona. L'obra escultòrica va ser realitzada per Salvador Gurri (1749-1819) amb disseny de Tomàs Solanes. Està presidida per la imatge de l'arcàngel sant Miquel, envoltat d'uns relleus daurats que representen sant Esteve, sant Onofre, sant Antoni de Pàdua, sant Bartomeu, santa Caterina i Sant Francesc d'Assís.

Va ser una de les poques capelles que no va patir danys l'any 1936.