Església de la Mare de Déu del Pilar (Residència de la Mare Ràfols) (Vilafranca del Penedès - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Església de la Mare de Déu del Pilar

Vilafranca del Penedès - Església de la Mare de Déu del Pilar (Foto: Albert Esteves, 2012)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorEnric Sagrier i Villavecchia i Josep Mª Sagnier i Vidal.
Situació Carretera Igualada-Sitges (C-244), Km. 37,4
Construïda entre 1932 i 1936 dins el conjunt on hi ha la residència de la Mare Ràfols i l'Hospital de Sant Josep, inaugurat l'any 1949. Es va alçar en aquest indret, on hi havia un molí, perquè molt a prop hi va néixer la monja hospitalària Maria Ràfols i Bruna (1781-1853), fundadora de la congregació de les Germanes de la Caritat de Santa Anna, a Saragossa.

És un edifici de planta semicircular amb una gran cúpula central, amb llanterna, que li proporciona el seu evident impacte visual. La façana, que combina maó vist i pedra artificial i formes rectes i arrodonides, està flanquejada per dues torres de coronament piramidal.