Capella de Sant Joan de la Muntanya
(Pontons - Alt Penedès)

Pontons - Capella de Sant Joan de la Muntanya

Pontons - Capella de Sant Joan de la Muntanya (Foto: Albert Esteves, 2012)

Pontons - Capella de Sant Joan de la Muntanya (Foto: Maria Rovira, 2012)

Situació Ctra. BV-2122, km 8'1 a 1'5 km
Situada en un penya-segat, sota el puig del Fonoll, és l'antiga església del castell i la parroquial del terme fins que ha va ser la de Santa Magdalena. Va ser consagrada cap a l'any 1075. a l'edat mitjana va dependre successivament de Sant Pere dels Arquells i l'orde de l'Hospital, fins que el 1272 va passar a mans del monestir de Santes Creus.

És un edifici romànic, d'una sola nau, originalment coberta amb volta de canó, substituïda modernament per una encavallada de fusta. De l'obra romànica en resta només la capçalera, amb un absis semicircular decorat amb arcuacions i lesenes de tipus llombard.

Va ser restaurada l'any 1968. El 24 de juny s'hi celebra un tradicional aplec.