Cal Puigjaner
(Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)

Olesa de Montserrat - Cal Puigjaner (Foto: Ramon Bartolí, 2013)

Olesa de Montserrat - Cal Puigjaner (Foto: Ramon Bartolí)

Olesa de Montserrat - Cal Puigjaner (Foto: cartell in situ)

Situació Carrer Creu Reial, 18
Casal documentat des de l'any 1548. Al segle XVI era propietat de Baltasar Viladoms. L'any 1610 va passar a mans de Guillem de Puigventós, i l'any 1655, i fins el 1716, va ser propietat dels Velldeperas. A la fi del segle XVIII va passar, per matrimoni, a mans de Josep Puigjaner, de Capellades. L'edifici va ser molt modificat al segle XIX, època a la que pertany la seva actual fesomia. Consta de planta baixa i dos pisos. La façana principal es caracteritza pel portal adovellat, probablement conservat de l'edifici original, obertures que aboquen a balcons individuals i una capelleta al primer pis, amb la imatge de sant Pere. L'interior conserva pintures murals i altres elements originals de gran interès.

Els Puigjaner eren una família d'hisendats que havien acabat emparentant amb llinatges de la noblesa rural. Un carrer del poble porta el nom d'un dels seus membres, el que fou hereu de la casa i empresari industrial Lluís Puigjaner i Vidal.