Església de Santa Eulàlia (Vilanova de la Muga)
(Peralada - Alt Empordà)

Peralada - Vilanova de la Muga, Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2010)

Peralada - Vilanova de la Muga, Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves)

Peralada - Vilanova de la Muga, Santa Eulàlia, pintures romàniques

Situació Vilanova de la Muga, plaça de l'Església
InterèsEspecial interès Interessant
Esmentada l'any 1019, és una església de planta basilical, amb tres naus capçades amb sengles absis semicirculars i cobertes amb volta apuntada, la central, i de quart de cercle les laterals. Les tres naus estan comunicades per mitjà d'arcs formers de mig punt, amb grans impostes. La porta és a la façana de ponent, al frontis, i al seu damunt s'alça una imposant torre campanar de planta octogonal, construïda en època més tardana.

Segons els experts, el temple ha estat construït en diverses etapes. A la més antiga, al segle XI, corresponen les naus laterals amb les seves absidioles, d'aparell una mica tosc, mentre que la nau central, potser refeta a causa d'un esfondrament, sembla obrada a cavall entre els segles XII i XIII.

A l'absis hi ha pintures murals romàniques, amb el Pantocràtor dins la mandorla, envoltada del tetramorf, probablement del segle XIII, restaurades l'any 1946.