Església de Sant Miquel
(Ventalló - Alt Empordà)

Ventalló - Església de Sant Miquel, porta de migdia (Foto: Albert Esteves, 2013)

Ventalló - Església de Sant Miquel, escut de la porta

Ventalló - Església de Sant Miquel, escut de la porta (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Plaça de la Font
L'església de Sant Miquel de Ventalló la trobem documentada des de l'any 1256, quan era sufragània de la parròquia de Valveralla. Va ser erigida parròquia independent l'any 1606 i aleshores es va decidir construir un nou temple, enllestit l'any 1673 segons podem llegir a la llinda de la porta de migdia.

El temple, d'estructura gòtica malgrat l'època avançada, consta d'una sola nau coberta amb volta de creueria i capçada amb un absis poligonal a l'interior i semicircular exteriorment. Té aspecte de fortalesa a causa de la potència de l'enorme mur de ponent, foradat per la quàdruple espadanya i coronat, a un extrem, per una torreta amb cúpula, d'època moderna. El perfil inconfusible d'aquest mur-campanar domina el paisatge des de ben lluny.

La porta, oberta en un cos afegit a la façana de migdia, és de llinda recta, amb motllur, i està presidida per un escut amb la imatge de l'arcàngel sant Miquel matant el dimoni i amb les balances a la mà. De l'interior del temple cal destacar les imatges esculpides a les mènsules dels arcs.