Mas Perramon
(Ventalló - Alt Empordà)

Ventalló - Mas Perramon, porta de la tanca exterior (Foto: Albert Esteves, 2013)

Ventalló - Mas Perramon, escut a la porta

Ventalló - Mas Perramon, escut a la porta (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Carrer del Pou / Carrer del Mar
Els Perramon van ser durant una època els senyors de Ventalló. Rafael Perramon, domer de Valveralla, està documentat l'any 1573 i el 1663 està documentat un Joan Perramon, tractant de llanes.

La masia, de notables dimensions, es troba molt ben conservada. Conserva un bell portal adovellat i diversos finestrals emmarcats amb pedra, el principal dels quals presenta guardapols motllurat damunt la llinda. Podria estar datada cap al 1585. Al pis superior hi ha una finestra més petita, d'origen més antic. En un cantó, sota la cornisa, s'hi pot veure una garita de vigilància. La casa està envoltada d'una tanca on hi ha un portal d'arc rebaixat presidit per l'escut d'armes de la família Perramon.

L'escut dels Perramon segons Pere Màrtir Rigalt i Fargas: Escudo concedido a Don José Perramón, ciudadano honrado de Barcelona y vecino de Gerona; por el Rey D. Carlos IV en Madrid, a 19 de Diciembre de 1791. = De gules, sobre monte al natural, con cuatro árboles de sinople, una torre de oro, mazonada de sable y aclarada de gules, y en sus almenas un perro de plata, sobre su lomo un mundo de azur, cruzado de oro, del que sale un brazo armado de plata, cuya mano de carnación empuña una alabarda de plata.