Biblioteca Joan Oliva
(Vilanova i la Geltrú | Centre - Garraf)

Vilanova i la Geltrú - Biblioteca (Foto: Albert Esteves, 2006)

EstilRomanticisme
AutorJosep Fabrés
Situació Plaça de la Vila, 13
Edifici del 1866 construït per ubicar-hi el Centro Artesano, entitat sorgida com escissió de la Sociedad Casino Artesano. Es va inaugurar el 1867 i comptava amb un saló de festes decorat pels pintors Sugranyes, pare i fill, una part de les quals és encara visible a la sala de lectura de la biblioteca. Un cop disolta l'entitat va ser seu del Centro Democático Federalista i, després del 1939, del Frente de Juventudes, fins que va ser adquirit per l'Ajuntament el 1957 i destinat a biblioteca pública. Aquesta duu actualment el nom de Joan Oliva i Milà (1863-1911), que fou bibliotecari i fundador de la impremta Oliva. L'edifici, de línies sòbries, es distingeix per la seva característica façana porxada.