Palau dels Margarit (Montiró)
(Ventalló - Alt Empordà)

Ventalló - Palau dels Margarit

Ventalló - Palau dels Margarit (Foto: Albert Esteves, 2013)

Ventalló - Panoràmica de Montiró, amb el Palau i l´església

Ventalló - Panoràmica de Montiró, amb el Palau i l´església (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1923)

Situació Carrer Palau, 1 (Montiró)
El magnífic casal que centra el nucli de Montiró és l'antic palau dels Margarit. És aquesta una antiga nissaga de cavallers que va exercí una gran influència política i militar al llarg dels segles XV, XVI i XVII. Pere de Margarit i de Vallseca, senyor del Castell d'Empordà, va obtenir el senyoriu de Montiró en casar-se amb la pubilla Jerònima des Gallart. El succeí el seu fill, Leandre. El membre més significat de la família fou Josep de Margarit i de Biure (La Bisbal d'Empordà, 1602 - Perpinyà, 1685), cap de les milícies de la Generalitat durant la Guerra dels Segadors. En el decurs d'aquesta, el palau, juntament amb l'església i altres cases, va ser incendiat i malmès (1640). Pocs anys abans (1627), l'edifici va ser reformat per Pere Verdalet, important mercader d’Empúries. Al segle XVIII eren senyors de Montiró els Gispert-Saüch. A començament del segle XX el palau va ser adquirit per la família Isern. D'aquí que es conegui també com ca l'Isern.

L'edifici té planta quadrada i tres nivells en alçat. La teulada és a quatre aigües i en un dels angles hi podem veure una garita de vigilància. La façana principal té un bell portal adovellat, amb llargues i estretes dovelles, i al seu damunt un finestral emmarcat amb pedra, a la llinda del qual hi una inscripció amb la data de 1627 i el nom de Pere Verdalet, el qual probablement tenia infeudat el palau del seu senyor a l'època, Leandre Margarit i Gallart.