Església vella de Sant andreu (Vila-robau)
(Ventalló - Alt Empordà)

Ventalló - Església vella de Vila-robau

Ventalló - Església vella de Vila-robau (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Plaça de la Rectoria
Necessita intervenció urgent
És una de les esglésies més antigues de la comarca, probablement alçada al segle X. Originalment era una capella agregada a la parròquia de Sant Genís de Palol. Esdevingué parròquia independent al segle XVII. Al segle següent es va construir un nou temple més gran i l'església vella és ara de propietat particular i no té culte. Ha quedat entaforada entre cases més noves i costa de percebre que es tracta d'un edifici religiós.

Estructuralment, consta d'una sola nau, molt curta, amb capçalera semicircular ultrapassada. Cap al segle XVI s'hi van afegir dues capelles laterals, a banda i banda. L'aparell és de tipologia molt antiga i tosca, fet a base de pedres sense treballar lligades amb abundant morter. A l'interior hi ha vestigis de pintura romànica.