Herbolari del Rei
(Barcelona | Ferran - Escudellers - Barcelonès)

TipusEstabliment comercial
EstilRomanticisme
AutorFrancesc Soler Rovirosa (decoració)
Situació Vidre, 1
Comerç fundat el 1819 al n. 5 del mateix carrer amb el nom de La Linneana i traslladat a la seva ubicació actual el 1823, que va vendre plantes medicinals des del seu inici fins a tancar el 2021. Té un gran interès artístic i històric, ja que és la primera herboristeria que va existir a Barcelona i probablement a Catalunya.

La decoració actual és la que es va fer als voltants del 1860, quan Isabel II els va donar el títol de "Proveedor de la Real Casa". El propietari Josep Vilà la va encarregar a Soler Rovirosa, un conegut escenògraf de teatre, que la va decorar a l'estil isabelí de l'època, amb ebenisteria en color verd i guarniments de foneria. Va mantenir i protegir les pintures del segle XVIII de les calaixeres, tot combinant-les amb miniatures paisatgístiques fetes per ell mateix i va gravar a l'àcid el nom de la botiga als vidres. Destaca la font de marbre amb vàlvules de gas per il·luminar tot el local, coronada per un bust del naturalista suec Linné, que antigament s'utilitzava per conservar les sangoneres. És obra dels germans italians Baratta Rossi, els quals van fer també la Font del Geni Català de la plaça Palau. (Text: Bernat Parés i web de la botiga).

El 2023 es va reobrir de la mà de Paulina Doroshenko.

Bernat Parés i web de la botiga.
Permanyer, Lluís: Adeu a l'Herbolari del Rei. La Vanguardia, 3/8/2021 i Permanyer, Lluís: Barcelona recupera una botiga amb gairebé 200 anys d'història, La Vanguardia, 15/7/2023