Santa Maria de Lavit
(Torrelavit - Alt Penedès)

Torrelavit - Santa Maria de Lavit (Foto: Albert Esteves, 2013)

Torrelavit - Santa Maria de Lavit, detall portal

Torrelavit - Santa Maria de Lavit, detall portal (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Plaça de l'Església - Carrer Molí (Lavit)
Capella d'origen romànic, molt transformada amb el pas dels segles. Va ser originalment la capella del desaparegut castell de Lavit. Cap a mitjan segle XIII l'església va ser refeta, en un estil de transició entre romànic i gòtic. D'aquesta època es conserva la part baixa de la façana sud, on hi ha la porta, adovellada i emmarcada amb un guardapols motllurat que enllaça amb les impostes. En una dovella que hi ha justament damunt d'una de les impostes podem veure una marca en forma de trident i dues creus. Podria tenir caràcter simbòlic o pot ser únicament una marca de picapedrer.

L'aspecte actual de l'església es deu a les successives reformes dels segles XVII, XVIII i XX.