Castell de Sant Mori
(Sant Mori - Alt Empordà)

Sant Mori - Finestra del castell, amb l'escut dels Vilagut

Sant Mori - Finestra del castell, amb l'escut dels Vilagut (Foto: Albert Esteves, 2013)

Sant Mori - Castell

Situació Carrer de la Marquesa de Sant Mori
L'imposant edifici que podem contemplar en l'actualitat va ser construït al segle XV sobre les restes d'un castell medieval documentat des de l'any 1149 i que al segle XIII era propietat de Bernat de Creixell. Els historiadors no es posen d'acord en si la senyoria superior la tenia el monestir de Sant Miquel de Fluvià. En tot cas, sabem que dels Creixell va passar per matrimoni als Vilagut i d'aquests als Rocabertí, ja al segle XV. Va ser en aquella època quan es degué produir la primera gran transformació del castell i quan s'hi va instal·lar, durant un temps, la reina Joana Enríquez, mare de Ferran el Catòlic. Des d'aleshores ha estat en mans dels descendents de Pere de Rocabertí, els Cardona-Rocabertí i després els Sentmenat i els Moxó. Maria Mercè de Sentmenat i de Patiño va rebre el títol de marquesa de Sant Mori l'any 1893.

El castell està situat al bell mig del poble. Està configurat com un gran bloc massís, de planta rectangular, amb un pati central. El portal principal és adovellat i a les façanes hi destaquen diverses finestres coronelles bigeminades, ornades amb escuts nobiliaris, un dels qual mostra les flors de lis dels Vilagut. Altres finestres són fruit de la restauració moderna.