Església de Sant Esteve (Palau)
(Palau de Santa Eulàlia - Alt Empordà)

Palau de Santa Eulàlia - Església de Sant Esteve

Palau de Santa Eulàlia - Església de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Nucli de Palau
D'origen pre-romànic, l'edifici actual pot ser datat cap al segle X o començament de l'XI. Consta d'una nau rectangular, un espai pre-absidial amb volta perpendicular, com un petit transsepte més alt que la nau, i una capçalera trapezial lleugerament desviada de l'eix de la nau. La volta és de canó, una mica ultrapassada, igual que els arcs toral i triomfal. a les arrencades dels arcs hi destaquen les impostes formades per múltiples motllures. Conserva dues portes originals, una al frontis i l'altra a la façana de ponent, i una de posterior, al creuer. Damunt la porta del frontis hi ha un arc de descàrrega de mig punt. L'aparell dels murs està fet amb còdols irregulars, sense treballar o només carejats. A la cantonera, en canvi, veiem carreus de pedra sorrenca de mida força gran.

Des de 1835 l'església és de propietat particular.