Museu del Ferrocarril
(Vilanova i la Geltrú | Estació - Garraf)

Vilanova i la Geltrú - Museu del Ferrocarril (Foto: Albert Esteves, 2017)

Vilanova i la Geltrú - Museu del Ferrocarril (Foto: Albert Esteves, 2006)

TipusMuseu
Situació Plaça Eduard Maristany
Està ubicat als antics edificis que servien com a dipòsit i tallers de manteniment i reparació de les locomotores de vapor, instal·lacions alçades cap a la fi del segle XIX i inicis del XX i que van deixar de funcionar l'any 1967. Pocs anys després, el 1972, s'hi va celebrar una exposició de locomotores, en el marc del XIX Congrés de Modelistes Europeus del Ferrocarril. Aprofitant l'espai i les màquines que havien quedat al dipòsit, l'any 1980 es va decidir la creació del Museu del Ferrocarril, que va obrir les portes l'any 1990.

El Museu conté la col·lecció de màquines de tren més important d'Europa, més de cinquanta vehicles entre els quals nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, així com tot un conjunt d'elements vinculats a la història del ferrocarril. Hi ha també una rèplica del primer tren que va circular a la península el 1848, o del primer Talgo que va funcionar.