Santa Maria de Vilajoan
(Garrigàs - Alt Empordà)

Garrigàs - Santa Maria de Vilajoan

Garrigàs - Santa Maria de Vilajoan (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Vilajoan, plaça de Catalunya
InterèsEspecial interès Interessant
Igual que l'església d'Ermedàs, de la qual n'és sufragània, va ser donada al priorat de Santa Maria de Lledó, a la fi del segle XI. És un temple de dues naus, edificades en diferents moments, però encara en període romànic. La nau més antiga està capçada amb un absis de ferradura, poc marcada, probablement de començament del segle XI, tot i que la coberta i les arcades cegues dels murs poden ser de meitat de segle. La segona nau, comunicada amb l'antiga amb dos arcs formers, pot ser datada ja dins el segle XII. Tenia un absis semicircular que, cap al segle XVII o XVIII, va ser substituït per l'actual capçalera poligonal. En aquesta nau s'obre la porta, estreta, amb dues arquivoltes en degradació i una creu grega inscrita al timpà. El campanar d'espadanya és encara més tardà, del segle XIX. A l'interior de l'absis hi ha restes de pintures murals romàniques

Encastada al mur meridional hi ha una làpida sepulcral de Bernat de Pontós i de la seva esposa Garsenda, morta l'any 1270.