Església de Sant Esteve
(Vilaür - Alt Empordà)

Vilaür - Església de Sant Esteve

Vilaür - Església de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2013)

Vilaür - Església de Sant Esteve (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Situació Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
Documentada des del segle XIII, l'església de Sant Esteve de Vilaür és un edifici de l'últim període romànic, construïda a finals del segle XII o ja dins del XIII. Va ser sobrealçada i fortificada entre els segles XV i XVI. D'aquesta època és també la porta gòtica, que duu la data de 1595 i està decorada amb lleons alats i caparrons. A la porta hi destaca la ferramenta, que degué ser reaprofitada d'època romànica. Va ser restaurada l'any 1988.

Consta d'una sola nau, coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. La façana de migdia hi ha dos contraforts que assoleixen un fort protagonisme. El frontis no és visible perquè en època tardana s'hi va adossar una casa. Exteriorment, el parament és fet amb carreus regulars, ben alineats. Es conserva la cornisa, de quart de segle incurvat.

.