Ermita de Sant Joan de la Muntanya
(Montblanc | Pedanies - Conca de Barberà)

Montblanc - Ermita de Sant Joan

Montblanc - Ermita de Sant Joan (Foto: Alberto González Rovira, 2013)

Situació Serra de Prades. Accés des de Montblanc, sortint del carrer Baluard
Ermita excavada a la roca, amb restes d'una construcció annexa i una casa al costat, situada en un indret privilegiat, al començament de la serra de Prades, des d'on es contempla tota la comarca de la Conca. Sembla que va ser fundada cap 1412 per Elionor, germana de Jaume II d'Urgell, que va fer vida eremítica en una cova propera entre 1414 i 1430. En tot cas, l'ermita està documentada des de mitjan segle XV. L'edifici va ser, però, molt modificat durant els segles XVII i XVIII. La vida eremítica s'hi mantingué fins l'any 1936 quan els milicians van saquejar-la i van destruir el retaule renaixentista d'alabastre que la presidia. Fins als anys noranta del segle passat va restar enrunada, fins que uns quants montblanquins van començar a restaurar-la mica a mica.