Sant Benet d'Espiells
(Sant Sadurní d'Anoia - Alt Penedès)

Sant Sadurní d'Anoia - Sant Benet d'Espiells

Sant Sadurní d'Anoia - Sant Benet d'Espiells (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Espiells, accés des de la ctra. de Sant Sadurní a Masquefa
El lloc d'Espiells està documentat des de l'any 986 com a possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès. L'església és esmentada l'any 1063. L'actual edifici, que va perdre l'absis en afegir-s´hi la casa annexa al segle XIX, és originàriament del segle X, tot i que als segles XI (reforç perimetral i volta) i XII (campanar) s'hi van fer reformes encara dons l'estil romànic. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó suportada per dos arcs formers a cada costat. El campanar de torre és al costat de llevant i té finestres geminades a les quatre cares. Va ser restaurat l'any 1963.

Entre els segles XVI i XVII l'església es va modificar de nou, afegint-s'hi una capella i la porta adovellada, descentrada respecte a l'eix de la façana. El conjunt es troba protegit per una tanca de pedra.