Església de Sant Medir de Romanyà
(Pontós - Alt Empordà)

Pontós - Sant Medir de Romanyà

Pontós - Sant Medir de Romanyà (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Romanyà. Cal agafar una pista de terra que surt de la N-II
Coneguda també com Sant Mer i Sant Celdoni de Romanyà, està situada en un lloc allunyat del poble, prop de les masies que conformen el lloc de Romanyà d'Empordà, documentat des de l'any 876. L'església és esmentada l'any 899. Al segle XI era possessió del monestir de Camprodon i als segles XIII i XIV és esmentada com a parròquia. L'església es una obra del romànic tardà (final del segle XII o primeres dècades del XIII). És d'una sola nau rectangular, capçada amb un absis semicircular de la mateixa amplada. L'aparell és fet amb carreus de bona mida, ben tallats i arrenglerats. La volta original era apuntada. El frontis, amb la porta de llinda recta, i el campanar, són fruit d'una reforma del segle XVII. D'època antiga es conserva una petita porta, molt estreta, de mig punt, al mur de tramuntana que potser comunicava amb un desaparegut cementiri. Un element destacable és un carreu esculpit amb la forma d'un animal fantàstic. Està encastat en un dels angles però deuria pertànyer a la porta romànica original. D'aquesta porta es conserva a l'interior de l'església un capitell, de gran interès escultòric.